Potem, ko se je že dodobra razvnela pomlad, nam je ta vikend pokazal, da zima še ni rekla zadnje besede. Jutranje temperaure okrog ledišča, včeraj je ponekod sneg pobelil travnike. In spomin se vrne v dobre stare čase, ko sneg v aprilu ni bil redkost. Leta 1985, ko sem odhajal na služenje vojaškega roka, ga je v začetku maja(2) čez noč zapadlo skoraj 20 cm.
Če so ljudje pred tednom ali dvema že veselo odlagali dolga oblačila, se sprehajali v kratkih hlačah, pa je v teh dneh kot že mnogokrat zima spet opletla z repom. Jutranje temperature so se spustile do ledišča, čez dan je komaj 10°C. V višjih legah(nad 800m nv) je včeraj pošteno snežilo. Tudi pri nas se je popoldne med dež pomešalo nekaj snežink - in to pri +9°C. Vem, da bodo mnogi spet okrivili Američane, mogoče celo vesoljce, iskali raznorazne zarote, meni pa to daje vedeti, da je vreme na dolgi rok kljub svojim nihanjem še vedno v svojih tirnicah.
Tu pa je še drug vidik.. V preteklem obdobju smo bili priča ekstremnemu pojavu El Nino. Kljub temu, da naši "strokovnjaki" zatrjujejo, da ta pojav pri nas nima vpliva, pa podatki kažejo drugače. Vsak močnejši pojav v preteklosti se je konkretno poznal tudi pri nas(žled, topla zima, poplave).  Vsekakor pa je po izredno močnem El Ninju povsem upravičeno pričakovati ravno tako močno La Nino. Le ta napoveduje v prihodnosti hudo zimo.