El Nino je pojav nihanja temperature na vodni gladini v zahodnem delu Tihega oceana. Pojavlja se na
vsakih nekaj let in ga je vnaprej težko napovedati. Je globalen pojav, saj njegove posledice čutimo po vsem svetu.
Kljub temu, da naši strokovnjaki zatrjujejo da srednja Evropa direktnih posledic ne čuti pa malo bolj podroben pregled naše zgodovine temu lahko hitro oporeka. Obdobja močno povečanega delovanja El Nina so praviloma tudi nam prinesla mile zime z januarskimi temperaturami visoko nad lediščem.
Letošnji El nino naj bi bil eden najmočnejših od začetka opazovanja tega pojava(prvič opisan l. 1923 - Gilbert Thomas Walker). Temperature temu prav gotovo ne oporekajo. Čeprav smo imeli pred 14 dnevi vdor polarnega zraka, ki je stvar malo omilil, pa se sedaj nadaljuje pretoplo vreme za ta čas.
V teh dneh veliko poslušamo o globalnem segrevanju, o človeku ki umetno spreminja vreme.... Le redki so, ki si drznejo temu oporekati, pa čleprav imamo dokazano, da je segrevanje pač del naravnega zemljinega ciklusa in so bile zime v pretekloosti celo toplejše kot danes.
In zakaj pišem o tem? Iz razloga, da skušam v naprej razbrati, kakšni pogoji za umetno zasneževanje nas čakajo v prihodnosti. In če gre verjeti mnogim dejavnikom, se nam za zimo in mraz v prihodnjih letih ni bati. Tudi zasneževalne naprave bodo še imele polne roke dela. Za El Ninom praviloma pride La Nina - njegovo nasprotje.