Potem ko so nas zopet "opeharili" vremenoslovci s svojo napovedjo o nočnih temperaturah do -10°C, smo včeraj celo popoldne zaman čakali pripravljeni na zasneževanje. A temperatura se je spustila le do -1.5°C, kar pa je premalo, da bi lahko sneg sploh nastajal.
Ker sem v preteklih mesecih dobil veliko sporočil z željami po pomoči izdelave snežnega topa, dajem danes nekaj osnovnih napotkov, čeprav sem mnogo tega v preteklosti že napisal. Za izdelavo umetnega snega so potrebne TRI stvari - voda(čimbolj ohlajena), stisnjen zrak(vsaj 3 bare) in dovolj nizka temperatura(-2,3°C pri 100% vlagi). Lahko rečem da sta osnovni del vsakega snežnega topa dva elementa - vodne šobe in atomizer(nukleator).
Pa poenostavimo. Atomizer(nukleator) je šoba ali sistem, ki s pomočjo stisnjenega zraka in majhno količino vode ustvari osnovni kristal. Ta materijal zelo hitro po izhodu iz šobe zamrzne in iz njega že dobimo sneg. Vendarle je količina le tega zelo majhna(razen pri določnih topovih ala Woomera) zato ga ponavadi zmešamo s curkom vode preostalih t.i. vodnih šob. Že zamrznjeni nukleacijski materijal oz. osnovni kristali, ki potujejo skozi curek razpršene vode kapljice v njih zatresejo da le te zamrznejo v celoti. Tako namesto ledu, ki bi ga
dobili v nasprotnem primeru na tla pada sneg.
Čeprav opisano izgleda dokaj enostavno pa v praksi izdelovalci iščejo vedno nove in nove rešitve, da bi postali topovi čimbolj učinkoviti. Vsekakor so ti sistemi še vedno veliki porabniki energije, zato tudi stroškovno včasih neekonomični.

V kolikor imate doma kompresor in pribor zanj, lahko poskusite z zgoraj označeno "pištolo" narediti prvi sneg. V posodo nalijte ohlajeno vodo(za nekaj časa jo date v zmrzovalnik) priključite na cev kompresorja in brizgnete....Pogoje je seveda temperatura nižja od -2.3°C. že po izpraznjeni prvi posodi boste na tleh opazili sneg. To so takoimenovani osnovni kristali ali nukleacijski materijal.